We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] spożyciem nabiału i produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG), wpływa na stężenia hormonów mających związek z pojawieniem się trądziku. IG to system punktacji od 1 do 100 używany do określania, jak szybko węglowodany są trawione, wchłaniane i metabolizowane (jak szybko cukier pojawia się we krwi). W wielu badaniach klinicznych diety o [...]
[...] skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest wszędzie... W 100 g masła orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. [...]
[...] węgla, barwnik E150d, kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminian sodu, acesulfam K, aspartam, aromaty, w tym kofeina, regulator kwasowości (cytrynian trisodowy) W 100 ml Coca Coli Zero znajduje się 0,2 kcal. Węglowodany 0 g, tłuszcze 0 g, białka 0,01 g, sól 0,01 g Plusy: oryginalny smak, na którym wzorują się inne firmy, brak dodatku [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] 20% tłuszczy 15% białka Węglowodany pochodziły z 4 źródeł: glukoza maltodekstryna (polimer glukozy, o szybkiej kinetyce; główny składnik „carbo”) skrobia kukurydziana (100% amylopektyny; w cytowanych wcześniej badaniach dotyczących vitargo jest jej 78% w opatentowanym produkcie) oporna skrobia (100% amylozy) Pobrano próbki mięśni zaraz po [...]
[...] ludzi nie zdają sobie sprawy, iż ich trzustka, wątroba oraz system hormonalny nie funkcjonują prawidłowo. Często mają zbyt wysokie stężenie cukru we krwi na czczo (od 100 do 126 mg/dl) oraz mierzone np. 2-3 h po posiłku. Jednocześnie spotyka się u nich podwyższone stężenie insuliny na czczo, a przyczyną tych zmian często jest [...]
[...] maltitol, koncentrat białek serwatkowych , stabilizator: guma arabska, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, substancja słodząca: sukraloza, aromat). Właściwości odżywcze w 100g: 628 kcal, 41 g tłuszczów, w tym nasycone: 21 g, 36 g węglowodanów, w tym cukry: 1,7 g, 19 g białka, 0,02 g soli. Protein Cookie Dough Kolejne ciasteczka, które [...]
[...] insuliny, glukozy czy HOMA-IR. Badanie nr 2: „Grejpfrut vs glikemia” Badania Mari Ogura i wsp. nie pozostawiają złudzeń. Grejpfrut (Citrus X paradisi) zawiera w 100 g owoców: 38 kcal, 89 g wody, 9,6 g cukru, 1 g kwasu cytrynowego, 0,6 g błonnika pokarmowego, 140 mg potasu, 36 mg witaminy C, 9 mg magnezu. Inne składniki obejmują [...]
[...] które są szokujące. Tak, może i wyniki byłyby wstrząsem, gdybyś przespał ostatnie kilkanaście lat. Od zawsze ostrzegałem, iż nadmiar słodzonych napojów, soków 100% lub uzyskiwanych z koncentratu, nie sprzyja zdrowiu. Nie ma znaczenia, czy to sok 100% produkowany przemysłowo czy świeżo wyciśnięty, czy to posłodzona woda mineralna [...]
[...] istniejącą patologię. Ostatnio ciągle słyszę, że norma stężenia cukru we krwi jest sztucznie obniżona („i dlatego ja mam za wysoki cukier”). Tak naprawdę uważam, iż próg 100 mg na dl jest nadal za wysoki, tylko bierzemy pod uwagę osoby nieaktywne fizycznie i ogólnie prowadzące patologiczny tryb życia (przetworzone pokarmy, alkohol, brak [...]
[...] napój migdałowy niesłodzony Składniki: woda, migdały (7%) glony morskie Lithotamnium calcareum naturalny aromat migdałowy Produkt rolnictwa ekologicznego. Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 37 kcal, w tym: 2,7 g tłuszczu 1,9 g węglowodanów 1 g białka 0,7 g błonnika 0,1 g cukrów 0,1 g soli Witaminy i składniki mineralne: 120 mg wapnia [...]
[...] spirytusowy, olej rzepakowy, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik, koszenila, przeciwutleniacz: E223. 100 g tego chrzanu dostarczy 131 kcal, w tym: 2 g białka 6,3 g tłuszczu 17,9 g węglowodanów (w tym 11,3 g cukrów) 1 g soli. Plusy: bardzo intensywny smak, lekko słodki, [...]
[...] na system endokrynny. Zamiast zakończenia napiszę, iż w USA, wG EPA, dopuszczalna dawka glifosatu została określona na 1.75 mg na kg masy ciała dziennie, czyli 175 mg dla 100 kg mężczyzny, w UE od 2002 r. obowiązuje ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) na poziomie 0.3 mg na kg masy ciała (30 mg dziennie dla 100 kg mężczyzny). Niezależni [...]
[...] szybkość utleniania, a więc jest bardziej prawdopodobne, że zostaną spożytkowane celem uzyskania energii, a nie odłożą się w podskórnej czy wisceralnej tkance tłuszczowej. W 100 g oliwy z oliwek znajduje się około: 73 g kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy) 14 g kwasów nasyconych (kwas palmitynowy) 8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [...]
[...] o urozmaiceniu diety i sięganiu po różnorodne produkty w swojej diecie. Niżej trochę matematyki dla tych, co skrupulatnie kontrolują kalorię i makroskładniki. Posiłek I: 100 g granoli orzechowej, 30 g czekoladowego izolatu białka serwatki Kcal: 595 B: 41 T: 23 W: 53 Błonnik: 8 Posiłek II: Fitking Protein Bar Kcal: 206 B: 13 T: 9 W: 21 [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
[...] Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów Sprinty na 50-100 m, z odpoczynkiem 100-200 m (truchtem lub marszem); powtarzane 5-20 razy, bardziej zaawansowani mogą wybrać odcinki 100-200 m do przyspieszeń Stacje, obwody z ciężarami [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]